Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-07@07:39:39 GMT

کاهش ۱۱۰ میلیونی برخی خودروهای مونتاژی

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۳۶۴۰۷

کاهش ۱۱۰ میلیونی برخی خودروهای مونتاژی

ایران اکونومیست- رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران گفت: پس از تصمیمات شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، قیمت‌ها ریزشی بوده است و این ریزش‌ها ادامه‌دار خواهد بود

سعید موتمنی  درخصوص وضعیت بازار پس از تصمیمات شورای رقابت، گفت: پس از تصمیمات شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، قیمت‌ها ریزشی بوده است و این ریزش‌ها ادامه دار خواهد بود، اگر قیمت‌ها را بررسی کنیم سیر نزولی آن را مشاهده خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: ناگفته نماند که در این دو هفته گذشته خرید و فروشی به صورت جدی در بازار خودرو وجود نداشت و قیمت‌ها صرفا در کاغذ جابه‌جا می‌شد. در واقع از اسفندماه به دلیل شیوع کرونا متقاضی خاصی در بازار خودرو وجود نداشت.

موتمنی تاکید کرد: پس از تعطیلات برخی که خودروها را در انبارها دپو کرده بودند با قیمت سازی شروع به بالابردن قیمت‌ها و شایعه ۵۰ درصدی افزایش قیمت کارخانه بازار را ملتهب کردند تا بتوانند خودروهای خود را به فروش برسانند.

وی در خصوص قیمت‌های فعلی خودرو در بازار گفت: در برخی از خودروهای مونتاژ داخل درحدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون تومان و در خودروهای داخلی از جمله ۲۰۶ حدود ۴۰ میلیون تومان ریزش قیمت داشتیم و خودرو ۲۰۶ تیپ ۲ حدود ۱۱۵ و تیپ ۵ حدود ۱۲۸ تومان در بازار به فروش رسید. پراید نیز در بازار امروز حدود قیمت ۶۸ میلیون تومان، سمند ۱۱۴ میلیون تومان، پژو ۴۰۵، ۱۱۰ میلیون معامله می‌شود. در ضمن قیمت ۸۵ تا ۹۰ میلیون تومانی پراید فقط در کاغذ بود و در آخرین مورد ۷۲ میلیون تومان معامله شد.

رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران ادامه داد: تصمیمات اخذ شده است و لذا سرمایه گذاران و فروشندگان خودرو باید تابع قوانین باشند، توجه شود که سود ۱۰ درصدی مصوب شده برای خودرو نیز بسیار قابل توجه است.

وی با بیان اینکه تقاضاهای کاذب برای فروش خودرو به تدریج فروکش خواهد کرد، گفت:‌ در گذشته تقاضاهای خرید و ثبت نام خودرو در سایت‌های خرید به دلیل اطمینان از سود ۱۰۰ درصدی بوده است و با روش‌های فروش جدید از بین خواهد رفت. بنابراین خودرو به دست مصرف کننده واقعی خواهد رسید و سوداگری در بازار خودرو از بین خواهد رفت.

موتمنی با بیان اینکه در صورت فاصله زیاد قیمت کارخانه و بازار سوداگری در بازار افزایش می‌یابد، گفت: این روش فروش باید سال‌ها قبل اعمال می‌شد تا بتوانیم از دلالان از این بازار خودداری کنیم.

 


 ایلنا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: میلیون تومان قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۳۶۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بورس انرژی دسترسی نیروگاه ها به منابع مالی را سریع تر می کند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از توانیر، مسعود خانی مجری طرح‌های بهینه سازی شرکت توانیر افزود: اگر مشارکت هر چه بیشتر در فروش انرژی در بازار بورس که می‌تواند به دریافت نقدی بلافاصله صورتحساب منجر شود را با بازاری که در آن شرایط فروش نقدی وجود ندارد، مقایسه کنیم قطعاً شرایط بهتر و مناسب‌تری است هرچند که این موضوع نیز قابل درک است که نمی‌توان از شرکت توزیع انتظار داشت وقتی امکان خرید در بازار عمده فروشی با نرخ مشخصی را دارد، در بازار بورس نقدی به قیمت بالاتری از قیمت بازار، برق را خریداری کند و این انتظار نمی‌تواند انتظار به جایی باشد.

وی با اشاره به درخواست نیروگاه‌ها برای افزایش قیمت‌های بازار تاکید کرد: این موضوع در اختیار توانیر نیست، بلکه باید از طریق هیأت تنظیم بازار برق پیگیری شود و مصوبات آن نیز به تأیید وزیر محترم نیرو برسد.

به گفته وی، این موضوع که فروش نیروگاه‌ها در بورس به قیمت کمتر از بازار منجر به کاهش سود حسابداری شرکت در صورت‌های مالی می‌شود و این مشکل به ویژه برای شرکت‌هایی که بورسی هستند حادث می‌شود که باید به مجمع و سهامداران خود درباره کاهش سودشان توضیحات ارائه کنند، موضوعی است که شاید درست به نظر برسد، اما می‌توان از این زاویه به موضوع نگاه کرد که شرکت‌ها با دریافت نقدینگی زودتر نسبت به حالت فروش در بازار، می‌توانند در کسب‌وکارهای موازی مشارکت کنند و با منابع حاصل از منافع ناشی از این کسب و کارها کاهش سود را به راحتی جبران کنند. در این صورت شرکت از این بابت هم نباید دغدغه‌ای داشته باشد، هر چند که به‌کارگیری منابع نقدی در کسب و کارهای دیگری نیازمند تغییر رویکرد در مدیریت نیروگاههای بورسی است.

کد خبر 6097401 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد
  • هونگچی E-QM5 در لیست فروش سامانه خودروهای وارداتی قرار گرفت
  • متقاضیان خرید خودرو بخوانند/ قیمت خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اعلام شد + جزییات
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت + جدول
  • سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی + سایت فروش، قیمت و زمان ثبت نام اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت +جدول
  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد/ آخرین قیمت پژو، سمند، شاهین، کوییک، دنا و تارا + جدول
  • افزایش ۵۹۳ درصدی قیمت کره حیوانی از سال ۱۳۹۹/ پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال/ انتقاد وزیر صمت از مافیای واردات خودرو/ صف میلیونی برای دریافت وام اجاره
  • بورس انرژی دسترسی نیروگاه ها به منابع مالی را سریع تر می کند
  • قیمت خودرو امروز ۱۶ اردیبهشت +جدول